Surfoni në internet në mënyrë të sigurt

Lista kontrolluese e sigurisë së shfletuesit

Browser apo Shfletuesit janë një objektiv popullor për sulmuesit sepse të gjithë i përdorin ato. Prandaj, duhet të vendosni shfletuesin tuaj që të jetë sa më i sigurt që të jetë e mundur.


1. Mbani të përditësuar
Për të shfletuar në mënyrë të sigurt, shfletuesi i zgjedhjes suaj duhet të jetë gjithmonë i përditësuar. Prodhuesit po lëshojnë vazhdimisht përditësime për të mbyllur boshllëqet e njohura të sigurisë. Të gjithë shfletuesit e zakonshëm mund të vendosen të përditësohen automatikisht. Megjithatë, mund të ndodhë që furnizimi i përditësimit të ngecë ose duhet të rinisni shfletuesin për instalim. Kontrolloni menynë herë pas here për të parë nëse një rindezje është e nevojshme. Ky opsion gjendet shpesh në menynë Ndihmë, nën “Rreth ” ose “Kontrollo për përditësime”.

2. Pastroni shtesat
Banka në internet, e-mail konfidenciale: shtesat e shfletuesit, të njohura gjithashtu si shtesa ose shtesa, kanë akses në gjithçka që ndodh brenda shfletuesit. Pra, përpara se ta instaloni, sigurohuni që të kontrolloni se në çfarë po futeni. Instaloni vetëm shtesa nga drejtoritë zyrtare të prodhuesve dhe kushtojini vëmendje numrave të shkarkimit dhe vlerësimeve të përdoruesve. Nëse keni dyshime, bëni pa në favor të sigurisë. Gjithashtu kontrolloni herë pas here shtesat e instaluara dhe pastrojini ato tërësisht. Për Chrome dhe Edge do t’i gjeni shtesat në menynë kryesore, për Firefox klikoni në “Shtesa dhe tema”. Çaktivizoni shtesat që i përdorni rrallë dhe aktivizoni ato përkohësisht kur është e nevojshme.

Mbrojtja e të dhënave të përfshira: Shumë shfletues, si Vivaldi këtu, përmbajnë një bllokues gjurmimi që duhet ta aktivizoni dhe ta bëni sa më të rreptë.
Mbrojtja e të dhënave të përfshira: Shumë shfletues, si Vivaldi këtu, përmbajnë një bllokues gjurmimi që duhet ta aktivizoni dhe ta bëni sa më të rreptë.


3. Mbyllni snoopers
Blloko gjurmuesit që monitorojnë sjelljen tuaj në surf dhe spiunojnë interesat tuaja. Disa shfletues si Firefox, Edge, Vivaldi dhe Brave mund ta bëjnë këtë si parazgjedhje, thjesht duhet të aktivizoni bllokuesin e gjurmimit në cilësimet. Së pari provoni cilësimin më të rreptë. Pas kësaj, nëse hasni probleme me faqet tuaja të preferuara të internetit, mund të zgjidhni modalitetin standard më të butë. Përdoruesit e shfletuesve të tjerë si Chrome mund të përdorin shtesa si Privacy Badger ose uBlock Origin (shih ct.de/yc3u). Kjo e fundit gjithashtu eliminon reklamat ndërhyrëse dhe ndonjëherë me qëllim të keq.

4. Kontrolloni lejet
Uebsajtet mund të kërkojnë leje për të hyrë në kamerën, mikrofonin dhe vendndodhjen, për shembull: një shërbim video chat kërkon qasje te kamera dhe mikrofoni, Google Maps mund të përcaktojë vendndodhjen tuaj aktuale vetëm me pëlqimin tuaj. Pranoni vetëm nëse ka një arsye të vlefshme dhe ju i besoni shërbimit. Kontrolloni lejet që tashmë janë dhënë dhe kontrolloni ato tërësisht. Në cilësimet e Chrome do të gjeni lejet nën “Privatësia dhe siguria/Cilësimet e faqes në internet”, në cilësimet e Firefox nën “Privatësia dhe siguria/Lejet”. Përdoruesit e Edge shikojnë te cilësimet nën “Cookies dhe lejet e faqes”.

5. Kushtojini vëmendje adresave
Futni vetëm informacione personale, fjalëkalime dhe informacione financiare në faqet e internetit që transmetojnë të dhëna në formë të koduar. Adresa e internetit më pas fillon me https:// dhe shfletuesi shfaq një dry të mbyllur pranë adresës. Për më tepër, duhet të ekzaminoni me kujdes adresat për mospërputhje: mjafton një letër e gabuar ose një karakter i çuditshëm për t’ju drejtuar jo në bankën tuaj, por në një faqe phishing të kopjuar në mënyrë të përsosur. Mos shkoni në faqet e internetit kritike nëpërmjet lidhjeve që keni marrë me e-mail, por përdorni faqeshënuesit ose shkruani adresën me dorë.