Termi inteligjencë artificiale (AI) u krijua tashmë në vitet 1950, një mashtrim marketingu nga John McCarthy, i cili donte ta përdorte atë për të dalluar kërkimet e tij nga fusha e kibernetikës. Ndërkohë, disa nëndisiplina janë zhvilluar nën këtë term, si mësimi i makinerive dhe rrjetet nervore. Ato përdoren tashmë në softuer të shumtë. Inteligjenca artificiale gjeneruese po tërheq shumë vëmendje – këta janë gjeneratorë imazhesh ose chatbot si ChatGPT që mund të shkruajnë tekste në gjuhë natyrale. Aftësitë nuk janë ende të mjaftueshme për superkompjuterin imagjinar HAL ose robotët që duken njerëz. E ashtuquajtura Inteligjenca e Përgjithshme Artificiale (AGI) ka aftësi njohëse, një Superinteligjencë Artificiale (ASI) është superiore ndaj njerëzve. Deri tani ato janë vetëm koncepte hipotetike.